Golden Retrieveren  blev fremavlet I Skotland til at udfylde rollen som jagthund. Racens primære opgave var at hente nedlagte ænder og andet småvildt til sin ejer under jagten.

Denne race blev derfor avlet med en blød mund, så racen  kunne bringe byttet tilbage til sin ejer uden skade på vildtet. Racen har derfor et meget stærkt apporterings instinkt, og er en meget glad vandhund

Golden Retrieverens temperament og positive vilje til at behage sin ejer, gør racen nem at træne til at løse specifikke opgaver. Derfor ser man ofte denne hunderace i mange forskellige professionelle roller, hvor den bl.a. agerer som jagthund, narkohund, redningshund, førerhund, servicehund for handicappede og mange andre roller. Denne races lærenemme egenskab gør, at racen ofte bruges til rally og agility-konkurrencer samt lydighedstræning.

Med sin historiske baggrund elsker den at lege hente/bringe-lege med sin ejer eller dennes børn. Hunderacens blide temperament, imødekommenhed, tålmodighed, glade indstilling til livet og vilje til at behage sin ejer, gør denne hunderace til en fremragende familiehund, som kan spille på alle charmestrenge og samtidig knytter sig enormt tæt til sin familie.

Den er måske det rigtige valg for dig, hvis du gerne vil have en hund, der er:
- Fuld af energi og har brug for meget motion og mental stimulering og kan være meget legesyg.
- Har en flot pels.
- Racen har et venligt temperament og kommer godt ud af det med andre dyr.
- Vil gerne behage og er derfor nem at træne.

Nogle af en golden retriever’s kvaliteter er måske ikke rigtige for dig alt efter, hvad du søger:
- Denne race skal have en hel del motion for at trives.
- Den fælder en del.
- Er ikke den store vagthund.

Del siden